Gravferd - avskjed med et liv

​Døden er en sikker utgang på dette livet. Det er også en stor overgang, og ofte en krevende tid for de som blir igjen. Kirken ønsker å hjelpe de sørgende gjennom denne tiden.

Det er gjerne veldig stille i kirkerommet før en gravferd. Alles blikk er rettet mot kista, som inneholder et menneske og representerer mange minner. Å samles rundt en kiste kan fremkalle veldig forskjellige, og ofte sammensatte følelser. Mange gråter over tapet av en av sine nærmeste.  En de ikke tror de kan klare seg uten. Andre har en klump i halsen på grunn av noe som de ikke rakk å si, eller kanskje ikke synes de skulle sagt.

For mange av de nærmeste blir gravferden avslutningen på noen veldig uvanlige dager. Om døden inntraff plutselig eller om den var ventet, er døden som et vannskille. Dagene etterpå blir ofte fylt med sorg, savn og mange praktiske gjøremål.Tiden rundt en gravferd betyr mye for at mennesker skal ta en følelsesmessig avskjed med den døde. Fohåpentligvis kan presten bidra til dette. Han eller hun vil som regel ha et personlig møte med de nærmeste, der man snakke om det som har vært.

Minneord, kransepålegging, lystenning, skriftlesing og bønner gir de som er med, muligheten til å markere gravferden som en viktig hendelse for venner og familie.

Hva gjør vi nå?
Alt har sin tid - også døden. Det knytter seg sterke, men ofte forskjellige følelser til møtet med døden. De fleste har ønske om å få ta avskjed, og få mulighet til å ta fram og dele minner. Det kan være gode minner som beriker oss, og noen ganger vonde minner som vi kan trenge hjelp til å bearbeide.

Gravferden har stor betydning for de fleste av oss. Den gir anledning til en reell følelsesmessig avskjed med den døde. Sammen med båreandakten, og eventuelt det å stelle den døde, kan gravferden gi sørgetiden en god start. Gravferden kan gi sorgen en retning. Vi opplever forskjellig og sørger forskjellig. Mange har opplevd at sorgen med tiden kan omdannes til en ressurs i menneskers liv. Minneord, kransepålegging, lystenning, skriftlesing og bønner gir en fin markering av en viktig begivenhet i familien og vennekretsen.

Planlegging
I dag kan et begravelsesbyrå ta seg av mye av det praktiske rundt en gravferd. Det enkleste og mest vanlige er å kontakte et begravelsesbyrå. De vet hva som skal gjøres, og hjelper til med å organisere alt eller deler av det som skal ordnes i forbindelse med begravelsen. De pårørende anbefales å ta seg litt tid til å kjenne på og snakke om hvilke deler av forberedelsene en ønsker å gjøre selv. Her kan kirkelig ansatte, både prest og klokker, være gode samtalepartnere.

Mer informasjon om gravferd finner du på nome.kirken.no.

Søndag, 18 Februar 2018

Tlf: 35 00 86 86 (tirs), 35 94 62 60 (ons, tors).

Cathrine Friberg, trosopplærer & ungdomsarbeider
Tlf: 93 42 01 28. E-post: cathrine.friberg@nome.kirken.no

Tlf: 95 92 92 81. E-post: jens@nome.kirken.no

Søndag 18. Februar,
11:00 Gudstjeneste i Landsmarka kapell
Søndag 25. Februar,
00:00 Ingen gudstjeneste
Ingen gudstjeneste p.g.a. vinterferie
Torsdag 1. Mars,
15:30 Lunde barnegospel
Velkommen til øvelse på Solhaug menighetshus. For barn fra 1. til 4. klasse.
17:00 Lunde minigospel
Velkommen til øvelse på Solhaug menighetshus. For barn fra 3 år.
Velkommen til Supertorsdag på Solhaug menighetshus. For barn fra 1. - 7. klasse.
Søndag 4. Mars,
11:00 Fellessamling/gudstjeneste i Veslekyrkja
Velkommen til fellessamling/gudstjeneste ved Ragnhild Halden og Gunnar Ajer.
Torsdag 8. Mars,
15:30 Lunde barnegospel
Velkommen til øvelse på Solhaug menighetshus. For barn fra 1. til 4. klasse.
17:00 Lunde minigospel
Velkommen til øvelse på Solhaug menighetshus. For barn fra 3 år.
Søndag 11. Mars,
11:00 Festgudstjeneste i Lunde kyrkje
Velkommen til festgudstjeneste ved Ragnhild Halden og Andreas Grossmann. Felles for begge menighetene. Bispevisitas. Fest på Solhaug etter gudstjenesten.