Gravferd - avskjed med et liv

​Døden er en sikker utgang på dette livet. Det er også en stor overgang, og ofte en krevende tid for de som blir igjen. Kirken ønsker å hjelpe de sørgende gjennom denne tiden.

Det er gjerne veldig stille i kirkerommet før en gravferd. Alles blikk er rettet mot kista, som inneholder et menneske og representerer mange minner. Å samles rundt en kiste kan fremkalle veldig forskjellige, og ofte sammensatte følelser. Mange gråter over tapet av en av sine nærmeste.  En de ikke tror de kan klare seg uten. Andre har en klump i halsen på grunn av noe som de ikke rakk å si, eller kanskje ikke synes de skulle sagt.

For mange av de nærmeste blir gravferden avslutningen på noen veldig uvanlige dager. Om døden inntraff plutselig eller om den var ventet, er døden som et vannskille. Dagene etterpå blir ofte fylt med sorg, savn og mange praktiske gjøremål.Tiden rundt en gravferd betyr mye for at mennesker skal ta en følelsesmessig avskjed med den døde. Fohåpentligvis kan presten bidra til dette. Han eller hun vil som regel ha et personlig møte med de nærmeste, der man snakke om det som har vært.

Minneord, kransepålegging, lystenning, skriftlesing og bønner gir de som er med, muligheten til å markere gravferden som en viktig hendelse for venner og familie.

Hva gjør vi nå?
Alt har sin tid - også døden. Det knytter seg sterke, men ofte forskjellige følelser til møtet med døden. De fleste har ønske om å få ta avskjed, og få mulighet til å ta fram og dele minner. Det kan være gode minner som beriker oss, og noen ganger vonde minner som vi kan trenge hjelp til å bearbeide.

Gravferden har stor betydning for de fleste av oss. Den gir anledning til en reell følelsesmessig avskjed med den døde. Sammen med båreandakten, og eventuelt det å stelle den døde, kan gravferden gi sørgetiden en god start. Gravferden kan gi sorgen en retning. Vi opplever forskjellig og sørger forskjellig. Mange har opplevd at sorgen med tiden kan omdannes til en ressurs i menneskers liv. Minneord, kransepålegging, lystenning, skriftlesing og bønner gir en fin markering av en viktig begivenhet i familien og vennekretsen.

Planlegging
I dag kan et begravelsesbyrå ta seg av mye av det praktiske rundt en gravferd. Det enkleste og mest vanlige er å kontakte et begravelsesbyrå. De vet hva som skal gjøres, og hjelper til med å organisere alt eller deler av det som skal ordnes i forbindelse med begravelsen. De pårørende anbefales å ta seg litt tid til å kjenne på og snakke om hvilke deler av forberedelsene en ønsker å gjøre selv. Her kan kirkelig ansatte, både prest og klokker, være gode samtalepartnere.

Mer informasjon om gravferd finner du på nome.kirken.no.

Onsdag, 18 Oktober 2017

Tlf: 35 00 86 86 (tirs), 35 94 62 60 (ons, tors).

Cathrine Friberg, trosopplærer & ungdomsarbeider
Tlf: 93 42 01 28. E-post: cathrine.friberg@nome.kirken.no

Tlf: 95 92 92 81. E-post: jens@nome.kirken.no

Onsdag 18. Oktober,
18:00 90-års jubileum: Takmaleriene i Lunde kyrkje
Velkommen til 90-års jubileum for takmaleriene i Lunde kyrkje. Det blir foredrag om maleriene, enkel bevertning m.m.
Torsdag 19. Oktober,
17:00 Familietorsdag
Vi ønsker at barna kommer med foreldre, og gjerne andre i familien denne dagen.
Søndag 22. Oktober,
11:00 Familiegudstjeneste / høsttakkefest i Lunde kyrkje
Velkommen til familiegudstjeneste / høsttakkefest ved Ragnhild Halden. Utdeling av 2- og 3- års bok. Sang av Minigospel og Barnegospel.
Tirsdag 24. Oktober,
19:00 Lunde kammerkor
Velkommen til korøvelse på Solhaug menighetshus!
Søndag 29. Oktober,
11:00 Jubileumsgudstjeneste i Notodden kirke
Velkommen til jubileumsgudsteneste for hele familien. Her blir et stort sammensatt barnekor sentralt i gjennomføringa av ei messe som er spesialskrive for jubileet m.m. Det blir derfor ikke gudstjeneste i Nome denne dagen.
Tirsdag 31. Oktober,
18:00 Forenklet gudstjeneste i Lunde kyrkje
Reformasjonsjubileet blir markert i alle kirker i Øvre Telemark ved at det ringes med kirkeklokkene kl. 18.00 og holdes en enkel prekegudstjeneste på reformasjonsdagen. Velkommen!
19:00 Lunde kammerkor
Velkommen til korøvelse på Solhaug menighetshus!
Torsdag 2. November,
15:30 Barnegospel