Biskopens juleandakt

Her kan du lese biskop Stein Reinertsens juleandakt:

Noe uforutsett har skjedd!

Hvorfor feirer kirken jul? Vi feirer ikke jul fordi vi tror at Gud er til, eller fordi Gud har skapt den fantastisk flotte jordkloden som vi bor på. Heller ikke fordi han har skapt hver eneste en av oss unike. Dette tror vi og bekjenner vi i hver eneste gudstjeneste. Gud som skaper er en umistelig tanke for kirken. Vi forkynner derfor at det er vår plikt å kjempe for menneskeverdet som er truet, og å ta vare på skaperverket som vi er i ferd med å ødelegge.

Men jul feirer vi av en annen grunn. Vi feirer jul fordi noe helt uventet og nytt skjedde i vår verden. Noe som aldri hadde skjedd før og som var fremmed for alle filosofer og religiøse ledere.

Vi feirer jul fordi Gud, som var til før verden ble skapt, valgte å bøye seg ned til oss mennesker. Når Betlehemsmarken fylles av sangen: «Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!», er det fordi det uventede har skjedd. Han som har all makt, gav avkall på sin verdighet for å bli født som en av oss.

Vi mennesker har en dobbelthet i oss. Ingen ting er som et menneske, selve kronen på skaperverket. Samtidig er det ingen som kan ødelegge de relasjonene vi står i, som oss mennesker. Det gjelder forholdet til våre medmennesker, skaperverket og til Skaperen. Jens Bjørneboe sier derfor: «Hvem er et menneske som ikke vet, vi trenger nåde og barmhjertighet?» Ole Paus undrer: «Hvem kommer til meg når andre går bort, hvem blir igjen? Hvem våger se bak alt jeg har gjort, og likevel kalle seg venn?» Julen er Guds svar på dette.

Jesus ble født fordi han elsker oss og kom til jorden for å frelse oss. Han kan gjøre hel de brutte relasjonene. Han kan gjenopprette det som var ødelagt ved å sone vår synd og bryte syndens, dødens og Djevelens makt. Det er det som Bibelen kaller Guds nåde.

Gud gjør seg så sårbar at han stiller seg slik at han kan bli avvist: «Han kom til sine egne, men hans egne tok ikke imot ham.»  Vi kan si nei til Guds nåde. Men vi kan også si ja: «Alle som tok imot ham, de gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn.» (Joh 1,11f)

Derfor feirer vi jul!

Stein Reinertsen
Biskop i Agder og Telemark

Onsdag, 21 November 2018

Torsdag 22. November,
17:00 Lunde Minigospel
Velkommen til Minigospel-øvelse på Solhaug menighetshus!
18:00 SuperTorsdag på Solhaug
Velkommen til SuperTorsdag! -Et tilbud til alle barn fra 1. klasse og oppover.
Lørdag 24. November,
12:00 Solhaugbasaren 2018
Velkommen til årets Solhaugbasar! Salg av lopper, lodd, pølser m/brød, kaffe og vafler. Kl. 14.00: Sang v/Lunde kammerkor og andakt v/Leif Raustøl. Kveldstrekning, kransekaketrekning og hovedtrekning.
Søndag 25. November,
11:00 Felles gudstjeneste i Holla kirke
Velkommen til felles gudstjeneste ved Leif Raustøl. Nattverd. Kirkekaffe etter gudstjenesten.
18:00 Konsert i Flåbygd kyrkje
Velkommen til konsert med Gunnar Ajer og Torunn Bøe fra Skien. Konserten vil ha hovedvekt på julesanger, men det vil også bli noen andre innslag. Kollekt.
Tirsdag 27. November,
19:00 Lunde kammerkor
Velkommen til øvelse på Solhaug!
Torsdag 29. November,
17:00 Familietorsdag
Hele familien er velkommen til Familietorsdag på Solhaug!
Søndag 2. Desember,
17:00 Familiegudstjeneste og lysmesse i Lunde kyrkje
Velkommen til familiegudstjeneste og lysmesse ved Ragnhild Halden. Minigospel deltar. Kirkekaffe etter gudstjenesten.
Mandag 3. Desember,
18:00 Førjulsfest på Tyri bedehus
Velkommen til førjulsfest! Andakt, sang og musikk. Utlodning og kveldsmat.
Tirsdag 4. Desember,
19:00 Lunde kammerkor
Velkommen til øvelse på Solhaug!