Biskopens juleandakt

Her kan du lese biskop Stein Reinertsens juleandakt:

Noe uforutsett har skjedd!

Hvorfor feirer kirken jul? Vi feirer ikke jul fordi vi tror at Gud er til, eller fordi Gud har skapt den fantastisk flotte jordkloden som vi bor på. Heller ikke fordi han har skapt hver eneste en av oss unike. Dette tror vi og bekjenner vi i hver eneste gudstjeneste. Gud som skaper er en umistelig tanke for kirken. Vi forkynner derfor at det er vår plikt å kjempe for menneskeverdet som er truet, og å ta vare på skaperverket som vi er i ferd med å ødelegge.

Men jul feirer vi av en annen grunn. Vi feirer jul fordi noe helt uventet og nytt skjedde i vår verden. Noe som aldri hadde skjedd før og som var fremmed for alle filosofer og religiøse ledere.

Vi feirer jul fordi Gud, som var til før verden ble skapt, valgte å bøye seg ned til oss mennesker. Når Betlehemsmarken fylles av sangen: «Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!», er det fordi det uventede har skjedd. Han som har all makt, gav avkall på sin verdighet for å bli født som en av oss.

Vi mennesker har en dobbelthet i oss. Ingen ting er som et menneske, selve kronen på skaperverket. Samtidig er det ingen som kan ødelegge de relasjonene vi står i, som oss mennesker. Det gjelder forholdet til våre medmennesker, skaperverket og til Skaperen. Jens Bjørneboe sier derfor: «Hvem er et menneske som ikke vet, vi trenger nåde og barmhjertighet?» Ole Paus undrer: «Hvem kommer til meg når andre går bort, hvem blir igjen? Hvem våger se bak alt jeg har gjort, og likevel kalle seg venn?» Julen er Guds svar på dette.

Jesus ble født fordi han elsker oss og kom til jorden for å frelse oss. Han kan gjøre hel de brutte relasjonene. Han kan gjenopprette det som var ødelagt ved å sone vår synd og bryte syndens, dødens og Djevelens makt. Det er det som Bibelen kaller Guds nåde.

Gud gjør seg så sårbar at han stiller seg slik at han kan bli avvist: «Han kom til sine egne, men hans egne tok ikke imot ham.»  Vi kan si nei til Guds nåde. Men vi kan også si ja: «Alle som tok imot ham, de gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn.» (Joh 1,11f)

Derfor feirer vi jul!

Stein Reinertsen
Biskop i Agder og Telemark

Torsdag, 18 Juli 2019

Søndag 21. Juli,
Velkommen til gudstjeneste ved Leif Raustøl. Dåp. Felles gudstjeneste for begge sokn.
Mandag 29. Juli,
18:00 Olsokgudstjeneste i Romnes kirke
Velkommen til gudstjeneste ved Ragnhild Halden. Nattverd. Felles gudstjeneste for begge sokn. Servering av kaffe og kaker. Salg av rømmegrøt.
Søndag 4. August,
11:00 Friluftsgudstjeneste ved Lunde sluse
Velkommen til friluftsgudstjeneste ved Ragnhild Halden. Felles gudstjeneste for begge sokn.
Søndag 11. August,
11:00 Gudstjeneste - Kilen kapell
Velkommen til gudstjeneste ved Møyfrid Lunde. Felles gudstjeneste for flere sokn.
Søndag 18. August,
17:00 Sommerkonsert: Allsang på slusa
Velkommen til sommerkonsert i Lunde sluseamfi! Mer info kommer. (Ingen gudstjeneste i Nome denne dagen).
Torsdag 22. August,
Supertorsdag Barnegruppe 1-7.klasse På solhaug
Fredag 23. August,
19:30 Fidus kveld
Ungdomskveld på solhaug Ungdomssamlinger, åpen kiosk diskotek,biljard og annet for ungdommen. 7.klasse 19:30-21:30 8-10.klasse 19:30-23.00
Søndag 25. August,
11:00 Gudstjeneste i Landsmarka kapell
Torsdag 29. August,
Supertorsdag Barnegruppe 1-7.klasse På solhaug
Søndag 1. September,
11:00 Familiegudstjeneste i Lunde kyrkje
Velkommen til familiegudstjeneste ved Ragnhild Halden.